Optimizaţi-vă conținutul video: un proces simplu în 5 trepte

optimize1În ciuda popularităţii câştigate de conţinutul video, încă persistă ideea greşită că este de ajuns doar să creezi tone de conţinut video, încarci pe YouTube şi te rogi la zeii marketingului să le fie atrasă atenţia de spoturile tale. Acest mod de a gândi este cel puţin nebunesc. Spoturile tale trebuie să fie prezentate în timp util, într-un mod relevant, memorabil, și cel mai important, optimizate – dacă doreşti ca vreodată să ai răspunsuri pozitive.

Aşa cum optimizezi pagina web şi construieşti întregi campanii în jurul unui articol sau postări pentru a-i asigura succesul, la fel trebuie să faci şi cu conţinutul video. Cu alte cuvinte, nu poţi avea certitudinea ”viralului”, dar măcar poţi adăuga cîteva detalii specifice.

Acestea fiind spuse, să urmărim împreună cei 5 paşi de bază ce ar trebui să-i asigure spotului tău succesul în ferocele spaţiu online:

Pasul 1: Gândeşte-ţi spotul cu un scop clar în minte

Cu ceva vreme în urmă – înainte de a exista conceptul de video marketing – toată lumea credea că un spot video poate fi folosit doar pentru a creşte conştientizarea brandului. Dar, un spot strategic şi folositor poate de fapt aduce multe vânzări şi conversii prospecţi / clienţi doar prin simplul fapt că are un scop clar definit de la bun început.

Ce trebuie făcut? De la bun început, determină clar:

 • ce fel de emoţii doreşti să-i trezeşti spectatorului şi de ce? (teamă, bucurie, lăcomie sunt de obicei concepte simplu de definit)
 • tipologia / tiparul clientului ţintit de spot
 • finalizarea / acţiunea dorită de la client în urma consumării conţinutului tău video

Aceste prime detalii vor conduce la un spot video foarte bine conturat, care duce la acţiune concretă. De exemplu, dacă evoci emoţii ca teama sau anxietatea (ex.: „Ah, nu! Ce folosesc eu acum nu-mi oferă şi acel detaliu important!”), poţi atinge punctele slabe şi conduce audienţa spre finalitatea dorită de tine: ex. „Da, vreau să particip la acest webinar!”.

Foarte multe companii folosesc acest gen de emoţie cu succes. Unul din cele mai bune exemple este spotul „Click Baby Click” de la Adobe. Spotul prezintă un director super zelos bucuros de o creştere masivă a traficului web şi comenzi online pentru produsul său:

Vedeţi, finalul povestirii ajunge la un copilaş apăsînd furios un iPad, iar Adobe pune întrebarea de 100 de puncte: Tu ştii ce face marketingul tău?”.Altfel spus, Adobe foloseşte cu succes o povestioară simpatică despre interpretarea greşită a datelor pentru a evoca o teamă şi a sugera că noi cu toţii vom pierde câte ceva dacă nu folosim produsul respectiv. Acesta este genul de emoţie necesară ce conduce la un conţinut video folositor.

Pasul 2: Construieşte-ţi CTA-ul şi calea clară de contact ulterior cu prospectul tău

De câte ori aţi vizionat spoturi video ca să descoperiţi că se termină cu fundalul negru (fade to black)? Cu toate că specialiştii în marketing ştiu importanţa CTA-ului (call to action – apel la acţiune), se pare că exact asta lipseşte din majoritatea conţinutului video contemporan.

Deci, înainte de a-ţi publica următorul spot pe YouTube, verifică dacă ai inclus şi CTA-ul (apelul la acţiune) optim.

Un CTA optimizat ar trebui să includă:

 • o serie de adnotări YouTube care indică diferite resurse
 • un mesaj direct de la gazda / prezentatorul spotului
 • un link scurt la sfârşitul videoclipului care să conducă spectatorii la o pagină web specifică

Recomandări pentru CTA: De exemplu, urmăriţi cum cei de la Content Marketing Institute au folosit un material video pentru promovarea unui eveniment. Chiar lângă spotul video – care oricum este atracţia principală a paginii – ei au inclus 3 apeluri la acţiune diferite:

video-content-call-to-action

Observaţi cum CTA-urile lor:

 1. îndeamnă participanţii la eveniment să telefoneze
 2. îndeamnă la o prezentare de produs via programarea unei demonstraţii
 3. îndeamnă spectatorii să viziteze pagina web a produsului pentu a afla mai multe detalii şi informaţii

Acest exemplu demonstrează faptul ca CTA-ul nu trebuie să fie doar direct, însă trebuie să includă şi alte modalităţi de a atinge publicul vizat şi de a oferi publicului vizat alte şi modalităţi de interacţiune. Conversia finală poate să nu fie o vânzare (decidentul nu este încă pregătit), deci foloseşte cel puţin două apeluri la acţiune diferite – una pentru cei decişi, gata de acţiune şi cealaltă pentru cei indecişi, care conduce spre un conţinut şi mai convingător.

Pasul 3: Defineşte-ţi o metodă de colectare a datelor

O altă caracteristică împrumutată din conţinutul scris este captura de date de contact – email, nume, telefon, etc. Odată ce conţinutul video este pregătit, este important să îţi defineşti şi să introduci o formă de captare a adreselor de email – astfel îţi construieşi sigur şi uşor o bază de date pe care s-o foloseşti apoi în social media, newslettere, etc. Putem spune ca astfel ai rezolvat simplu problema de a cunoaşte exact ce prospecţi sunt destul de interesaţi să îţi furnizeze detaliile personale şi să treacă la contactul direct (email, telefon, etc.)

Mai mult, unele platforme video îţi permit construirea unor câmpuri de contact incluse la finalul materialului video. Aşa poţi colecta câmpuri multiple de detalii, pe lângă adresa de email.

Iată un exemplu:

subscription-email-video-content

Recomandări:

 • Foloseşte acest tip de colectare de date la conţinutul video ce ţinteşte publicul specializat – cum ar fi la prezentări tehnice detaliate sau de durată mai mare. Pentru că de obicei formularul de colectare a emailurilor conţine şi posibilitatea vânzării directe, fii sigur că ai „încălzit” audienţa cu conţinut de calitate înainte de a le cere detaliile personale.

 • Dacă foloseşti un formular de contact de final, nu include foarte multe câmpuri – nu vei dori să-ţi oboseşti / agasezi prospecţii înainte de a completa tot formularul.

Pasul 4: Adaugă informaţii cheie pentru SEO

SEO poate fi o bestie înşelătoare, mai ales datorită update-urilor dese de algoritm. Însă îţi poţi aranja materialul video într-o formă mult mai „search-friendly” cu uşurinţă dacă eşti atent la următoarele 3 aspecte:

 1. cuvinte cheie şi descrieri:cu ajutorulGoogle’s Adwords Planner, cercetează puţin ce video-seocuvinte ar avea efect pentru specificul materialului tău şi foloseşte acele cuvinte în propoziţii clare şi simple pentru titlul materialului şi descrierea meta. Alege ceeace se presupune că spectatorii vor căuta (ex.: “wcel mai bun soft de facturare şi plăţi“) în loc de ceva ce crezi tu că ar suna „isteţ” (ex.: “plăţi pentru pretenari!“)
 2. transcrieri: YouTube şi Google nu extrag complet toate cuvintele din materialul tău, mai ales dacă nu este în engleză, motoarele de căutare nu determină 100% corect conţinutul materialului tău video. Aşa că este o idee bună să-ţi pregăteşti transcriptul video (manual sau cu soft dedicat) şi postează-l adiţional pe blog de exemplu, alăturat spotului. În acest mod, postarea de blog cu spotul video va atrage atenţia motoarelor de căutare despre context, iar Google îţi va califica conţinutul ca relevant.
 3. promovarea multi-platformă: după ce ai publicat spotul pe site, urcă-l cu un titlu diferit şi pe YouTube sau alte platforme. Pentru că YouTube şi Google sunt motoarele de căutare de top, nu vei dori să îţi canibalizezi eforturile SEO, ci mai degrabă să-ţi alterezi uşor conţinutul pentru a profita de toate posibilităţile.

Pasul 5: Analizează performanţele şi planifică conţinutul viitor

Pasul final este să analizezi rezultatele. Dacă produci o mulţime de spoturi, probabil vei lua în considerare investiţia într-o platformă de video marketing cu acces la informaţii specifice şi detaliate.

video-seo-optimization-title-description-tags

Cheia pentru a reuşi să produci material viitor de succes este interpretarea corectă a comportamentului digital al prospecţilor tăi.

Aşa ceva nu poţi obţine decât dacă reuşeşti să analizezi exact cine urmăreşte anumite materiale şi pentru ce durate, ce subiecte rezonează cu publicul ţintă, etc. – astfel poţi înţelege cum îţi vei modifica strategia de conţinut.

De exemplu, una din cele mai relevante măsurători este durata medie de atenţie. Dacă observi că prospecţii urmăresc doar câteva secunde materialul tău, aceasta poate însemna că introducerea este prea lungă, deci va trebui să o micşorezi.

ŞI NU UITA ASTA:

video-optimization-1

În concluzie: încearcă şi tu procesul de optimizare!

Cu următorul video upload, încearcă implementarea fiecăruia din cei 5 paşi prezentaţi. Odată ce procesul de optimizare devine eficient, vei observa modificări vizibile – în bine. De aici, vei creşte practic monetizarea conţinutului tău video.

------------------------------------
Acest articol conţine trimiteri şi adaptări de la Content Marketing Institute şi de la Michael Litt - cofondatorul Vidyard, o platformă de video marketing pentru măsurarea impactului materialelor video. 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s