3 tipuri de obiective DSLR necesare pentru reusita in productia video

Aici vom discuta despre cele 3 tipuri de obiective: zoom, fixe si superangulare (wide-angle) si beneficiile fiecarui tip. Obiectivele sunt ochii camerei video si transmit tot ceea ce se vede in materialul filmat. Alegerea corecta a obiectivului este primordiala pentru a capta imaginea necesara si a transmite viziunea dorita in spot.

Superangularele (Wide Angle)

video-lenses

Obiectivele superangulare, sau cu unghi larg, sunt excelente pentru a crea imagini generale ale unei regiuni sau zone largi si cu multe detalii.

Aceste obiective pot fi percepute ca planul general de baza – cum ar fi o curte larga, o cladire mare, o arie extinsa, etc. – de unde focalizam spectatorul spre o zona mult mai clar si bine delimitata si definita. Aceste obiective sunt ideale pentru grupuri mari de oameni, zone foarte largi sau transmisii sportive.

Neajunsurile acestor obiective constau in posibila distorsiune in perspectiva, adica subiectul apropiat de camera va arata disproportionat mai mare fata de subiectul aflat mai departe de camera.

Pe de alta parte, acesta poate deveni un efect creativ – deja folosit destul de mult in clipuri muzicale, spoturi de moda sau de reclama, etc.

Liniile drepte pot apare oarecum curbate – deci cladirile inalte – de exemplu – necesita editare in post-productie.

Superangularele sunt excelente la filmarile in spatii inguste sau mici, ori pentru interviuri cu 2 persoane simultan. Daca nu va permiteti un obiectiv superangular, se poate folosi un adaptor wide-angle, care va va oferi spatiu orizontal in plus, deci va va permite obtinerea unei imagini wide-angle intr-o pozitie normala peisaj de filmare.

Ideale pentru: peisaje, panoramari, multimi mari de oameni, audiente de spectacol, interioare de cladiri, etc.

Obiective fixe (cu lungime focala fixa)

Obiectivele fixe sunt disponibile intr-o gama foarte larga, de la superangular extrem pana la ultramacro. Cele mai utilizate sunt cele intre 24 si 85mm. Cele de 50mm ofera cele mai mari diafragme (pana la f1/2), ideale pentru foto la lumina scazuta, in special cand trebuie filmat din mana si fara flash – foarte bune de exemplu la concerte sau filmari de noapte in lumina ambientala.

Cele de 85mm sunt ideale pentru portrete, pentru ca ofera o perspectiva “indulcita” si abilitatea de a filma cu intensitate mica, care va estompa imaginea de fundal (fata de un 135mm, de exemplu).

Obiectivele fixe sunt materia prima in productia de film, pentru ca ofera cea mai buna rezolutie si ofera filmarii imaginea cinematica (de ”film”).

Neajunsurile inseamna ca trebuie sa reglati focalizarea de fiecare data – la interviuri, pentru ca nu se poate face zoom.

Excelente pentru a crea un aspect cinematic sau dramatic, dar trebuie sa stiti sa lucrati in permanenta cu focalizarea pentru constanta sau sa filmati intr-un singur cadru per scena.

Cele 3 tipuri de obiective zoom:

interchangeable-camera-lenses

Sunt 3 categorii: zoom scurt, teleobiective si superzoom:

Zoom scurt

Aceste obiective au o gama mai mica de zoom, cum ar fi 18-55mm, 24-70mm sau 28-80mm.

Acest tip de obiective zoom sunt ideale pentru interviuri gen “cap vorbitor”, instantaneuri, POV-uri. De obicei, aceste obiecytive sunt mai scumpe decat obiectivele standard ale camerelor si reprezinta o investitie in sine. Insa daca nu detineti asa ceva, fie le puteti inchiria, fie modifica filmarea ulterior in post-productie (nu cu rezultate excelente, insa).

Ideale pentru foto/video jurnalism, interviuri, moda, reportaje.

Teleobiectivele

Teleobiectivele au un camp de imagine mai redus decat un obiectiv normal, ceea ce ofera posibilitatea concentrarii pe detalii si amplificarea pe subiecte mult mai departate. Teleobiectivele pot oferi imaginilor anumite aspecte estetice, in special senzatia de comprimare a distantei. Cele mai comune sunt cele de la 70mm pana la 200 sau 300mm.

Teleobiectivele de cea mai buna calitate sunt invariabil cele 70-200mm cu diafragma max f2.8, ofera cea mai buna performanta optica din gama, insa sunt si cele mai scumpe si grele.

Ideale pentru evenimente sportive, natura, safari, paparazzi, evenimente mondene, etc.

Superzoom-urile

Superzoom-urile, cum ar fi 18-200mm sau 28-200mm.

tvnews-host-camera

In cazul filmarilor de la mare distanta, aceste obiective ofera posibilitatea filmarii de la wide la focalizat. Ideal ar fi sa aiba mecanisme / echipamente de stabilizare a imaginii sau reducere a vibratiilor.

Ideal for uz general, sport, natura, paparazzi, evenimente

Advertisements

One thought on “3 tipuri de obiective DSLR necesare pentru reusita in productia video

  1. Pingback: Cum se face un spot video promotional – in 5 pasi | TEaM Target

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s