3 tipuri principale de trepiede video

Indiferent ca sunteti pe nisip sau in noroi, pe teren accidentat sau pe o suprafata plana – cheia unei filmari bune este piesa aceea de echipament cu 3 picioare.

Trepiedul este esential pentru obtinerea unor filmari fluide de inalta calitate. Insa cu toata avalansa de optiuni existenet, alegerea unui trepied bun este o provocare serioasa. A captura pe camera detaliile de pe anvelopele unui ATV in panoramare sau fermitatea necesara filmarii unei petale in superzoom necesita fiecare in parte strategii diferite, dar si un anumit trepied.

In continuare, exploram tipuriel de trepiede video in modul cel mai simplu:

Trepiede profesionale sau semiprofesionale

tripods

Semiprofesionalele sunt cele mai comune tipuri de trepiede si probabil cele cu care veti lucra cel mai mult si frecvent.

Aceste trepiede sunt – in general – mai grele si mai robuste decat cele dedicate calatoriilor, oferind o mai buna stabilitate si precizie. Marea majoritate sunt construite din subansambluri de otel, plastic si aluminiu, iar cele mai noi aparitii ofera inclusiv fibra de carbon pentru greutate mai mica, insa cu un pret final mai mare. Pretul mediu se invarte undeva intre 200 si 400 de lei – insa nu este neaparat o regula.

Trepiedele profesionale sunt mult mai stabile si atent construiet si echipate – ofera de obicei stabilizatoare de baza sau capete fluide cu accesorii – insa preturile nu sunt deloc mici. Vorbim de un minim de 2.000 de lei.

Din fericire, nu trebuie neaparat sa aveti cel mai scump si evoluat trepied din lume ca sa reusiti o filmare buna. Sfatul meu este sa va achizitionati cel mai bun trepied pe care vi-l puteti permite, calculat pe baza greutatii camerei video si a echipamentului aditional (microfon, lumini, audio, flash, cage, etc). Nu uitati ca va trebui sa carati singuri tot acest echipament de cele mai multe ori, deci atentie iarasi la greutate. .

 

Trepiedul de calatorie

travel-tripod

Acestea sunt trepiede usoare si de mai mici dimensiuni – in sensul ca fac un compromis intre calitatile si abilitatile unui tripod normal, fata de usurinta de a fi impachetate si transportate.

 

Monopoduri

monopod

Functioneaza cu camere de mai mici dimensiuni, de obicei. Monopodurile ofera abilitatea efectuarii unor miscari extraordinar de fluide – destul de apropiate de cele obtinute cu un steadicam profesional.

Advertisements

One thought on “3 tipuri principale de trepiede video

  1. Pingback: Cum se face un spot video promotional – in 5 pasi | TEaM Target

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s