5 motive pentru care spotul video promotional necesita voice-over

Videomarketingul transmite o larga serie de beneficii, de la functionarea ca unealta de calitate in vanzari, pana la prezentareacompaniei catre noi posibile piete. Unele spoturi au animatie, multe include actiune reala cu interpreti si roluri, in timp ce unele sunt doar simple ansambluri de fotografii derulate pe ecran. Indiferent de stilul spotului, componenta finala care livreaza mesajul este vocea naratorului.

Daca inca nu sunteti convinsi de aceasta, iata cateva motive pentru care ar trebui sa va ganditi mai bine:

1. Naratiunea (vocea) inseamna comunicare transparenta

Naratiunea / vocea imbunatateste enorm calitatea unei productii video si adauga foarte multa valoare, fara a interveni sau afecta calitatea vizuala. In timp ce spectatorii urmaresc spotul video, vocea ii ghideaza si le livreaza intreg mesajul spotului. De cele mai multe ori, vocea introduce si CTA-ul (call-to-action).

woman-speaking-mic

In functie de ce doriti sa exprime spotul – sa vanda, sa informeze, sa explice – prin tonul folosit, vocea va transmite emotie, profesionalism, autoritate sau chiar pe toate in acelasi timp. Vocea completeaza vizualul si este perceputa direct de spectator. Vocea este mult mai eficienta si convingatoare decat un text care se deruleaza pe ecran concomitent cu vizualul si cu o simpla muzica pe fundal.

Retineti: voice-over-ul este NECESAR proiectului video.

2. Vocea consolideaza mesajul vizual

Faurirea unui mesaj de marketing reprezinta in sine o mare indemanare. Sunt atat de multe aspecte de acoperit – produse, servicii, caracteristici, beneficii – incat devine foarte tentant sa le inghesui pe toate intr-un singur spot. Prin adaugarea unei naratiuni (voice-over), se poate inlatura foarte mult posibil balast. Prin vocea adaugata alaturi de mesajul vizual, se poate intari / accentua mesajul spotului si prezenta si alte aspecte ale produsului sau serviciilor, fara a mai fi nevoie sa adaugi material vizual in plus.

De exemplu, daca spotul dvs este doreste sa tenteze viitoarele potentiale mirese sa va foloseasca salonul sau restaurantul pentru nunta, veti dori sa prezentati toate serviciile si facilitatile prin segmente vizuale de mare calitate, care sa atraga atentia viitoarei mirese. Alaturi de aceste minunate imagini, un narator poate accentua si aspectele nu atat de stralucitoare si sexy, dar sunt la fel de vitale pentru un eveniment de succes. In timp ce vizualul prezinta un cuplu fericit care-si taie tortul sau cand danseaza minuantul vals al mirilor, naratorul va transmite mesajul ca managerul de eveniment se poate ocupa de orice detaliu cu profesionalism si astfel, cuplul va intelege mesajul final ca trebuie doar sa faca rezervarea, pentru ca totul sa merga ca pe roate.

Folositi voice-over pentru a prezenta si accentua mesajul non-vizual si a da valoare in plus spotului.

3. Naratiunea raspunde tuturor intrebarilor si comentariilor

Spoturile explicative / educationale constituie o modalitate simpla, concisa si clara de explica cum functioneaza produsul sau serviciile oferite de dvs. Cand combinati elemente vizuale interesante cu o naratiune clara si usor de urmarit, cu siguranta veti capta atentia spectatorului mult mai mult si bine decat in cazul folosirii unui text in scroll si a unui simplu fundal muzical.

viral-video-board

Folosirea de voice-over in explicarea mesajului spotului va oferi spectatorului doua puncte de concentrare. In acelasi timp, vocea va oferi si alte informatii si detalii, IN PLUS fata de mesajul vizual.

4. Vocea adauga incredere: unealta de “non-vanzare”

Folosirea voice-over ca pe o unealta de vanzare in cadrul spotului insemna ca naratorul poate fi entuziasmat sau emotionat – ceea ce, cand totul este facut corect – va face ca si spectatorul sa fie la fel de entuziasmat sau emotionat! Daca prezentati un produs sau serviciu, o voce entuziasta care va prezenta beneficiile si va desfasura regular CTA-ul pe durata spotului, de cele mai multe ori impulsioneaza clientii sa actioneze imediat – priviti de curiozitate un spot de teleshopping, de exemplu.

h-armstrong-roberts-five-people-watching-home-movies-seated-around-projector-looking-toward-screen

Nu va feriti ca macar o parte a spotului sa fie in sine o unealta de vanzare si sa folositi vocea csa convinga spectatorul sa faca ceva anume: cumpara acum! Comanda acum! Suna pentru detalii! Etc.

5. Vocea este o componenta necesara pentru un spot reusit

Asa este ca atunci cand urmariti un spot promotional care are doar muzica pe fundal vi se pare ca ceva lipseste ?!

tvnews-host-camera

Vocea este o componenta atat de naturala (si asteptata) a unui material video, incat proiectul parca nu are incheiere pana nu se aude naratorul spunand ”sunati acum!” sau “cu aceasta, incheiem prezentarea noastra…”

Voice-over-ul va mentine spectatorul atent la mesaj si este cea mai simpla cale de a transmite mai multe informatii despre produse sau servicii, iar in final ofera un CTA clar, concis si usor de urmat.

Daca privim un spot promotional ca pe un tort, vocea este cireasa de pe el!
Advertisements

One thought on “5 motive pentru care spotul video promotional necesita voice-over

  1. Pingback: Cum se face un spot video promotional – in 5 pasi | TEaM Target

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s