Cum se face un spot video promotional – in 5 pasi

COVER

Video marketingul promotional a devenit una dintre cele mai importante forme de comunicare a beneficiilor catre o audienta specifica. Orice afacere sau firma, mica sau mare, trebuie sa isi prezinte materialul video propriu – consumatorii cer asa ceva! Toata lumea doreste sa afle cum se face, asa ca – iata acest mini-ghid:

In timp ce marile companii isi pun la treaba propriile echipe interne de marketing si produc materiale video promotionale reusite, afacerile sau firmele mici se lupta cu toate complicatiile si obstacolele existente.

Nu este greu de inteles – productia video poate parea complicata – insa intotdeauna exista solutii. In acest ghid voi prezenta notiunile de baza pentru a face un spot video promotional, fie in sistem DIY, fie cu o firma / echipa profesionista:

lumini

ATENTIE insa: marketingul video este o sabie cu doua taisuri; un spot bun poate face minuni pentru orice afacere, dar un spot prost de cele mai multe ori va aduce o serie de efecte extrem de negative afacerii sau brandului.

Cititi cu atentie si asigurati-va ca intelegeti conceptele de valoare a productiei si strategie inainte de a incepe productia spotului video.

Subiecte si strategii detaliate in ghidul de productie video

Video marketingul promotional / de promovare a fost in mod traditional un sector super specializat.

Cum insa din ce in ce mai multi oameni doresc sa invete cum se face un spot video de promovare, iata subiectele principale:

  • alegerea camerei video: ce camera sa alegeti in functie de bugetul de care dispuneti
  • strategie: cum se schiteaza si compune strategia in video marketing
  • tehnici de filmare: cum se foloseste camera in platoul de filmare
  • lumini: cum se folosesc luminile la filmari
  • productia video: tehnici de editare, corectii de culoare, etc.
  • productia audio: 5 motive pentru care spotul tau video are nevoie de voice-over si sfaturi pentru voice-over de calitate (va urma – abonati-va pentru ultimele articole)
  • distributia online: YouTube, tehnici de marketing si modalitati de promovare online a spotului.

efecte-lumini-1

Echipamentul este de departe cel mai distractiv segment, dar si cel mai costisitor – iata doar cateva accente pe care le voi dezvolta mai departe:

efecte-lumini-2

Stiu ca este foarte multa informatie si probabil deja va grabiti sa sariti direct la partile care par sa va intereseze cel mai mult, insa trebuie sa aveti rabdare. Dava vreti cu adevarat sa aveti succes cu orice proiect video pentru marketing si promovare, trebuie, intai de toate, sa va stabiliti foarte clar strategia si obiectivele.

Cititi cu mare atentie, va rog, urmatoarea parte, pentru ca este un segment crucial in obtinerea obiectivelor dorite:

Notiuni de baza in strategia de videomarketing: productia video de tip DIY

Productia video ‘Do It Yourself’ (DIY) este de cele mai multe ori primul pas facut de afacerile sau firmele mici pe masura ce-si exploreaza potentialul de promovare – crearea unui spot video “de casa” este o modalitate ieftina de a testa cum functioneaza videomarketingul.

In acest ghid veti parcurge cele mai importante 5 puncte-cheie ale productiei, veti gasi resurse si sfaturi profesionale care va vor oferi toate raspunsurile si detaliile necesare.

Sa incepem:

1. Cunoasteti-va si definiti-va audienta!

h-armstrong-roberts-five-people-watching-home-movies-seated-around-projector-looking-toward-screen

De unde veti sti cu siguranta ca audienta vizata va viziona spotul video? Folositi un brief creativ sa descoperiti si sa cunoasteti exact ce anume face ca audienta vizata sa actioneze.

Brieful creativ pune o serie de intrebari cu scopul de a descoperi publicul tinta, dorintele si nevoile si cele mai bune cai de a motiva acest public tinta.

Iata un exemplu – brieful folosit de noi la TEaM. Folositi-l fie pentru propriul material video, fie pentru clientii dvs.:

Videomarketing Brief:

  1. SCOPUL: Care este obiectivul meu de baza / primar? (alegeti doar unul singur!)
  2. IDEEA: Care este mesajul meu de baza? (identificati ideea / actiunea cheie care reiese din spot)
  3. DEFINITI PUBLICUL TINTA: Care este publicul meu de baza? Varsta? Sex? Interese? Venituri?
  4. AJUNGETI LA PUBLICUL TINTA: Unde se afla publicul meu tinta? Youtube? Facebook? TV? Outdoor media?
  5. CTA – Call To Action: Ce anume – exact – trebuie sa faca publicul tinta dupa vizionarea spotului?

Raspunsurile la aceste intrebari va ofera baza de pornire. Fara nicio indoiala, brieful de creatie este INTOTDEAUNA primul pas! Raspundeti acestor intrebari si va aflati pe calea corecta si buna. Nu folositi asa ceva si veti fi pierduti si incurcati complet.

Service-Contract

Acestea sunt doar notiuni de baza, mult mai multe au fost deja dezbatute sau urmeaza. Urmariti blogul TEaM sau abonati-va la noutati si articole, pentru a obtine informatii detaliate si verificate.

Inainte de echipament, locatii, efecte speciale sau actori, trebuie sa stiti cu certitudine ca mesajul in sine este utilizabil. Alegeti un mesaj de baza cat mai clar si specific cu putinta (ex: ONG non-profit = cereti publicului sa faca donatii).

Doar atunci cand aveti certitudinea ca va cunoasteti publicul tinta si ce are nevoie acest public pentru a actiona, puteti trece la urmatorii pasi ai productiei.

Urmatoarea etapa se refera la genul productiei video.

2. Alegeti stilul spotului video

Acum, odata ce va cunoasteti audienta si aveti mesajul definit, jumatate din drum este deja parcurs. Este timpul sa alegem CUM.

Cum sa alegem stilul si genul de productie video

Stilul spune foarte multe – este cazul in care “mediul este mesajul” – deci concentrati-va si distrati-va in acest segment. Puteti fi serios sau voios – fiecare poate avea efect maxim la momente diferite sau in acelasi timp, atat timp cat asigura incadrarea mesajului in tonul general al spotului.

tu-ce-poveste-ai

Urmariti alte spoturi similare cu ceea ce doriti sa obtineti si observati detaliile: ton, efecte, directii si indicii.

Spotul promo – Elemente de stil

  • Tonul general: voios / glumet sau serios?
  • Personaje / Voci: interviu gen ‘Capul vorbitor’ sau un actor?
  • Calitatea productiei: studio sau platou profesional ori mai multa filmare mobila sau On-Location?
  • Cu sau fara script / scenariu: discutie libera sau interviu regizat, cu repetitii si / sau probe?
  • Calitatea video: adesea denumita si “valoarea de productie”. Exista o multitudine de atribute si detalii vizuale si tehnice care afecteaza perceptia specatorilor despre tonul general.

Valoarea productiei si atributele tehnice le vom analiza detaliat putin mai incolo.

Alegerea unui gen pentru spotul video

Genul spotului video determina tonul general si directioneaza mesajul despre idee, oferta si afacere. Daca aveti in echipa o persoana creativa, este foarte bine, pentru ca un astfel de creativ poate conecta rapid si usor idei de cele mai multe ori abstracte si va poate oferi un ajutor imens in alegerea modalitatilor de a obtine acel ceva ce angajeaza spectatorul si il conduce la interactiune.

Genuri video utilizate si demonstrate:

  • Marturia video: Interviuri cu clientii despre nevoile lor si cum le-au fost satisfacute asteptarile.
  • Voice-over Video: Vocea naratorului (F/M) ofera informatii, descrieri si raspunsuri pentru imaginile video.
  • Purtatorul de cuvant / PR: purtatorul de cuvant / responsabilul PR vorbeste in fata camerei – intr-un interviu tip “cap vorbitor” – despre produsul sau serviciul oferit.
  • Actori: Actorii “joaca” scenariul sau vorbesc la camera despre beneficii.
  • Spoturi explicative: Combinatii de naratiune (voice-over) cu animatii / segmente video stock pentru explicarea mesajului. O alternativa sunt si spoturile gen “la tabla”.

efecte-lumini-3

Orice varietate / versiune aleasa spune foarte multe despre intentiile si serviciile dvs. – alegerea mixului optim este foarte importanta pentru a fi siguri ca spectatorul nu primeste mesaje confuze sau care sa ii produca confuzii.

Genul si stilul spotului vor afecta bugetul – cele mai ieftine spoturi nu folosesc grafica sau muzica de fundal, insa de obicei nu au acelasi efect ca un video cu o valoare de productie mai mare.

Valoarea de productie: Crearea unui spot video calitativ

Investitia in valoarea mai mare de productie va ajuta ca spotul sa fie mult mai convingator.

O productie detaliata, desi mai scumpa, va folosi la maxim toate uneltele si aspectele: filmari de calitate, lumini profesionale, voice-over calificat, sunet, coloana sonora, editare digitala profesionala, etc. Iata un exemplu de spot care foloseste toate detaliile enumerate mai sus:

Deci, ce atribute afecteaza perceptia unei productii de calitate?

Imagini si efecte vizuale in valoarea productiei

  • Animatii: grafica animata, CGI sau doar simple miscari “ken burns effect”?
  • Obiective: cat de multe vor fi folosite, cate efecte si cat va afecta folosirea lor bugetul?
  • Grafica: cat de multa va fi folosita, cate efecte si cat va afecta folosirea lor bugetul?

Aceste optiuni se vor contura in linii mari inca din studiul briefului de creatie.

efecte-lumini-4

Calitatea sunetului in valoarea productiei

  • Sunet inregistrat On-Location: s-au folost microfoane externe la inregistrarea sunetului la interviuri? S-au folosit lavaliere sau boom mic? S-a folosit un mixer audio sau nu?
  • Coloana sonora: Royalty Free, compozitie dedicata, sau fara coloana sonora?

Daca nu sunteti sigur cum sa abordati acest segment, consultati un profesionist sau trimiteti-ne intrebarile dvs aici.

3. Cum sa investiti in propria imagine a afacerii si a productiei video

Marketingul in media online a devenit un domeniu din ce in ce mai tehnicizat, dar calitatea inca nu este acolo unde ar trebui. In trecut, o afacere putea fi promovata pana si cu o filmare pe webcam. Acele vremuri insa au trecut. Spectatorii nu mai accepta calitate joasa. Youtube si Vimeo au trecut pe HD si la fel au evoluat si asteptarile publicului.

politico2

De ce conteaza atat de mult calitatea productiei?

Calitatea productiei este importanta. Consumatorii accepta doar calitate ridicata, iar calitatea inalta conduce la asteptari tot ma mari. Utilizatorii de twitter sau facebook nici macar nu se mai obosesc sa urmareasca spoturi video de joasa calitate sau cu un sunet prost.

Tineti minte: spoturile dvs promotionale reprezinta firma la fel de mult ca orice reprezentant de vanzari, doar ca un spot video nu poate inventa niciun fel de scuza la fata locului.

Pe de alta parte, nu este neaparat necesar sa investiti mii de euro in productii grandioase – rezultate uimitoare se pot obtine si cu productii de mica anvergura, dar realizate profesionist.

stock-footage-woman-with-a-movie-clapper

Cele 5 roluri – cheie in productia video de succes

Pe parcursul productiei video, fiecare din aceste roluri este important. Intr-o productie de mica anvergura, un singur om va indeplini mai multe din aceste roluri, dar fara a diminua cu nimic importanta lor.

Pe masura ce cititi lista, incercati sa va vedeti in acea postura, pentru a intelege si simti ce presupune acel rol:

A. Regizorul: vizionarul si povestitorul.
Asta avem in minte cand ne gandim la regizorul “hollywoodian” sau de film. Aceasta persoana intelege viziunea intregii povesti si cum trebuie ea spusa, cel mai bun gen si cele mai potrivite metode de a exprimaun mesaj convingator. Regizorul se asigura ca emotiile care conduc la actiune exista si ajung la spectator – de aceea, cel putin in teorie, este cel mai important rol.

carte recomandata:First Time Director: How to Make Your Breakthrough Movie

B. Producatorul: organizatorul si “zbirul” productiei.
Producatorul se asigura ca toate elementele necesare productiei sunt procurate, disponibile si gata de utilizare: brieful de creatie, scenariul si povestea, foarte posibil si un storyboard, bugetul, o lista de productie, locatiile necesare, echipamentul, echipa si strategia de distributie…

Producatorul este centrul / nodul intregii productii. Este responsabil de intreaga planificare inainte si dupa ce camera a inceput sa filmeze, de filmarea in cele mai bune in conditii, de procesare si distributie la timp = toate in limitele bugetului!

carte recomandata:How to Shoot Video That Doesn’t Suck: Advice to Make Any Amateur Look Like a Pro

Man-with-video-camera

C. Profesionistii video: camera si lumini
Calitatea camerei, rezolutii HD / 4K, lumini, compozitie, incadrare, design grafic, animatie, corectii de culoare… Cameramanul sau directorul de imagine controleaza toate elementele care definesc calitatea vizuala a materialului video.

Investitia intr-un spot video de calitate va impresiona clientii, la fel cum un video de joasa calitate va strica reputatia. In oricare din situatii, veti lasa o impresie – fiti siguri ca va fi cea buna.

carte recomandata:Cinematography: Theory and Practice: Image Making for Cinematographers and Directors

D. Sunetistul: sunet bine inregistrat si mixat
Sunetul este extrem de important – mai mult decat pot accentua in cuvinte aici. De cele mai multe ori, sunteul este mai important chiar si decat imaginile video.

Aceasta se extinde la toate procesele care implica sunet: inregistrarea vocilor in platou, efectele audio, coloana sonora, voice-over-ul, editarea audio, etc. spectatorii de cele mai multe ori vor accepta un vizual mediocru, dar nu vor tolera sunetul prost. Ambele – imaginea si sunetul – sunt importante, dar nu riscati sa filmati fara un microfon corect si fara a sti cum sa il calibrati.

carte recomandata:The Location Sound Bible: How to Record Professional Dialog for Film and TV

E. Tehnicianul post-productie: editorul
Spoturile video sunt in esenta niste joburi tehnice. Productia necesita echipamentul corect, folosit in maniera corecta pentru a crea rezultatul dorit. Producatorul stie ce are nevoie pentru ca materialul video sa fie colectat asa cum trebuie, iar regizorul intelege si stie cum se va spune povestea.

Tehnicienii audio si video folosesc, manipuleaza si ajusteaza materialul audio si video in mixul planificat si dorit de regizor si producator – conform briefului si scenariului.

carte recomandata:So You Want To Be An Editor – Or The Client Is Always Right, Even When He Is Wrong

Toate aceste 5 roluri pot fi duse la bun sfarsit de doar cateva persoane – sau chiar si de un singur om, insa daca snt distribuite intr-o echipa, va rezulta o crestere a calitatii. In productiile mari, fiecare rol este incredintat unei intregi echipe.

pro_studio_01

4. Fiti practici: marea alegere in productia video

Sa trecem la distractie acum. Strategia este pusa la punct, obiectivele definite – este vremea sa trecem la filmarea spotului!

Mai devreme explicam ca filmarea unui spot promotional necesita o foarte buna si atenta planificare si pregatire inainte ca productia in sine sa inceapa. Multe firme mici si chiar medii incep sa investeasca in camere DSLR sau video si echipament de productie video pentru a-si produce spoturile “in-house”. In acelasi timp, aceleasi firme incep sa inteleaga si sa realizeze cata munca inseamna de fapt o productie video.

Productia video necesita sa fie luate in consideratie si puse la punct o gramada de aspecte si detalii: locatie / locatii pregatite de filmare, camera si operatori, echipament audio si cunostintele tehnice de utilizare, trepiede si suporturi pentru camere si echipamente, lumini, personaje, etc.

Suna complicat, nu?!? Ei bine, nu trebuie sa fie complicat. Si… unde interveniti dvs. aici? Aici aveti doua mari optiuni:

Marea alegere: productia in regie proprie sau un producator profesionist angajat / contractat

Aceasta este cea mai importanta decizie, iar implicatiile vor fi capitale, chiar daca nu vor fi evidente de la bun inceput.


Productia video nu este deloc ieftina, iar in varianta DIY tot va implica niste sume importante. Cele doua variante disponibile sunt: fie sa angajati o firma specializata de productie video, fie sa invatati si sa va produceti in regie proprie materialul video.
Oricare varianta aleasa implica costuri de productie – sume relativ importante.

movie_recording

De departe, cea mai simpla si rapida varianta este evident cea in care platiti o firma specializata de productie si aveti la dispozitie experienta si discernamantul unor profesionisti, care vor crea un spot bun calitativ. Cealalta varianta implica timp, studiu, citire si invatare “din mers”, plus costurile cumpararii echipamentului si softurilor necesare – fara niciun fel de garantie a rezultatului, ceea ce in termeni de timp poate costa enorm daca spotul rezultat poate produce efecte negative imaginii firmei sau produsului.

Sa explic mai detaliat…

PRO si contra pentru DIY
Ca intotdeauna si oriunde in viata, exista argumente pro si contra si in productia video tip DIY. Intai de toate, crearea unui spot video este o experienta distractiva si va va ridica orgoliul propriu pe culmi nebanuite. Daca dispuneti de foarte mult timp, calitatea productiei va depinde in cele din urma doar de dvs.! In acelasi timp, insa, este o provocare la care nimenui nu se asteapta – este de macar 3-4 ori mai dificil decat va puteti imagina daca chiar doriti sa atingeti niste standarde decente de calitate.

  • Pro: experienta excelenta de invatare si provocare. Nu se platesc costuri immediate de angajare / contractare profesionisti.
  • Contra: costa bani sa cumperi carti si echipamente, si costa enorm de mult timp sa creezi materialul video in sine. Calitatea nu va fi grozava, rezultatele nu vor fi garantate. Costurile ascunse si cheltuielile totale va vor uimi la final!

edius6

Pro si contra pentru folosirea specialistilor in productie video
Nici angajarea unui profesionist nu este un pariu castigat 100%, dar cu siguranta nici mult sub 80%. Inarmati-va cu brieful de creatie si cautati producatori video. Rasfoiti-le portofoliul pentru a avea o imagine de baza a calitatii, tipurilor de clienti si rezultatelor. Stabiliti o intalnire si discutati costurile. Lucrul cu un profesionist este tot distractiv – intr-un fel tot dvs ramaneti “regizorul” – in cele din urma este spotul dvs., nu?!…

  • Pro: calitate ridicata, incadrare in timp si termene, ROI previzibil (rata de amortizare). Capacitati si abilitati de lucru dedicate, experienta. Fara costuri ascunse. Ecuatie costuri / valoare previzibila si calculabila.
  • Contra: va costa o anumita suma, deloc neglijabila – uzual platita 50-50% in avans si la final.

Deci, care este alegerea dvs.? DIY sau Pro?
Iata o intrebare ajutatoare: vor fi o multime de astfel de spoturi, sau acesta va fi “spotul” care va reprezenta firma sau produsul pentru o buna bucata de timp?

Sfatul meu: daca spotul video va va reprezenta pentru intreg urmatorul an, alegeti varianta Pro. Tineti minte ca sumele implicate nu sunt mici, insa nu trebuie sa fie exorbitante! Daca insa planuiti sa expuneti cate un spot la fiecare cateva saptamani si dvs personal sunteti o persoana determinata si usor adaptabila, mergeti pe varianta DIY.

In cele din urma, alegeti-va propria aventura…

Aventura A: alegerea variantei Pro

Investitia intr-un profesionist va va oferi siguranta ca spotul este facut cum trebuie.

Spotul va fi creat cu tehnologii perfomante, ceea ce va va oferi sguranta ca spotul va fi utilizabil cel putin 2-3 ani pentru orice platforma media, inclusiv TV si media mobila.

efecte-fum-1

Un spot video facut de profesionisti va dura ani intregi. Va va salva o gramada de timp si stres – nu va trebui sa va faceti griji sa invatati toate elementele tehnice si de marketing care compun o productie video – si veti putea face bani cheltuindu-va timpul astfel economisit in alte domenii in care va pricepeti.

Simplu, raportati costurile de productie la perioada de utilizare totala a spotului. Impartiti suma totala la 2 sau 3 ani si obtineti costul anual. Impartiti acesta suma la cate spoturi doriti sa faceti in fiecare an si apoi comparati rezultatul cu costurile implicate in creatia proprie a fiecarui spot DIY – deodata veti descoperi ca costurile folosirii unui profesionist sunt foarte accesibile!

Considerati aceasta investitie in spotul video ca o cheltuiala de afaceri si va aflati pe calea corecta.

Productia unui spot video de calitate inseamna muuuuuult mai mult decat asezarea camerei pe trepied si apasarea butonului “REC”! Utilizarea corecta a luminilor, inregistrarea audio, editarea post-productie, grafica si animatie, muzica… toate acestea pot deveni cosmaruri in lipsa unui producator cu experienta. Un profesionist va fi cu siguranta mai rapid si mai eficient decat dvs. si va produce un material finit gata de lansare.

Cat de mult trebuie sa cheltuiti cu un profesionist? Voi ajunge si la acest aspect putin mai tarziu – acum sa discutam si despre alternativa…

Aventura B: alegerea variantei DIY, invatati cum sa va produceti spotul “in-house”

Aceasta alegere va fi o experienta foarte plina de satisfactii. Din ce in ce mai multe companii aleg sa isi produca in regie proprie materialele video si numarul acestora va creste in continuare.

Girl-Holding-Vintage-Vide-008

Dar… ca orice in viata, va trebui sa o luati cu inceputul. Cititi manualul de utilizare al fiecarei piese de echipament, experimentati cu fiecare piesa de echipament si invatati ce face fiecare buton, maneta sau reglaj. Apoi, incepeti sa “va faceti mana” cu prietenii sau angajatii. Veti descoperi ca sunt diferente notabile intre Hollywood, TV si ceea ce veti obtine dvs la inceput.

Veti descoperi ca sunetul este foarte important, deci veti cumpara si un microfon si veti incepe sa testati stilul “stiri”. Dar daca nu aveti intrare audio pe camera? Corect, veti cumpara o alta camera, mai performanta. Insa, veti descoperi ca aveti nevoie si de un set decent de lumini si de cunsotintele necesare de a le amplasa si alimenta corect.

Aveti materialul filmat, insa nu se potriveste totul, sau culorile nu arata chiar asa cum ati dori – deci este nevoie sa editati tot acest material, sa adaugati grafica, poate chiar animatie, coloana sonora… da, asa este, aveti nevoie de echipament si software de post-productie. Si trebuie sa stiti sa folositi acest echipament si soft.

Dar nu uitati ca – in ciuda tuturor acestor “piedici”, productia video plina de satisfactii!

 

Etapele productiei video si strategiei de marketing

In prima faza, sa analizam cele 3 etape de baza ale unei productii video. Diverse aspecte le-am tratat deja anterior:

  1. Pre-Productia. Planificarea detaliilor si aspectelor tehnice pentru crearea materialului video.
  2. Productia. Zilele in care se filmeaza efectiv.
  3. Post-Productia. Editarea si reglarea / ajustarea imaginilor si sunetului.

Simplu.

Doar etapele tehnice ale productiei video, nimic altceva special.

efecte-lumini-5

Oricum, dvs veti depasi limitele producerii unui spot – veti deveni un video marketer! Spotul video va trebui sa aiba efect dincolo de imagini si sunete frumoase – va trebui sa atinga niste obiective si sa obtina niste rezultate. Obiectivele si rezultatele determinate si identificate in brieful de creatie.

Deci, cand facem videomarketing, pre-productia va primi o etapa adiacenta, numita strategia de videomarketing, iar etapa de post-productie va primi si ea ceva in plus, ceva ce se numeste etapa de distributie online si marketing.

Cele 5 etape complete ale strategiei de videomarketing

  • Etapa 1: Strategia. Definirea obiectivelor strategice si rezultatelor. Indeplinita de brieful de creatie, povestea de baza a spotului, obiective, gen, buget, audienta, scenariu, storyboard, etc.
  • Etapa 2: Pre-Productie. Planificarea aspectelor si detaliilor tehnice ale productiei.
  • Etapa 3: Productie. Zilele in care se filmeaza efectiv in platou / locatie.
  • Etapa 4: Post-Productie. “Asamblarea” spotului prin editare si mixare video-audio.
  • Etapa 5: Distributia online si marketingul. Distributia pe canale media, PR, promovare si SEO.

Aceasta este lista folosita de profesionisti. Nu trebuie decat urmata si aplicata pas cu pas.

 

Etapa 1. Strategia

In prima parte a articolului am acoperit deja multe aspecte referitoare la strategie: genul spotului video, stilul folosit, mesajul unic din brieful de creatie. Daca ati raspuns si clarificat aceste intrebari, deja ati acoperit prima etapa.

Tot mai devreme am discutat putin si despre a doua etapa, pre-productia. Sa intram in detalii.

marketing_strategy

Etapa 2. Pre-Productia
Aceasta este faza de pregatire – planificarea atenta a tot ceea ce veti avea nevoie, cum le veti asambla si testa, intalniri cu toate persoanele implicate in productie, lamurirea si clarificarea oricaror intrebari sau neclaritati.

Pregatirea corecta este extraordinar de importanta. Nu este deloc distractiv sa ajungi pe platou si sa descoperi ca iti lipseste cablul ala de 10 lei ca sa conectezi microfonul la camera, sau ca interpretul principal si-a uitat scenariul, toata lumea asteapta sa inceapa filmarea, norii se aduna pe cer, magazinele sunt inchise pentru ca e weekend si doar azi i-ai putut aduna pe toti…

Aranjarea locatiilor si platourilor de filmare
Verificati locatiile, amenajarile / modificarile necesare, luminile, generatorul, traficul uman exterior, semne de circulatie sau alte reclame care interfereaza cu setul, sunetul / zgomotul de fundal, vremea… Folosirea locatiei necesita obtinerea vreunei autorizatii sau permis special?

Selectarea echipei de filmare
Marimea echipei de filmare depinde de marimea productiei, stilul adoptat, locul unde se filmeaza, etc. o echipa mica inseamna una sau doua persoane care vor face totul – camera, audio, regie, lumini. O echipa mai mare paote contine un regizor, regizor-secund sau de platou, operator video, tehnician de sunet, luminist (gaffer), machiaj, etc. De obicei, o echipa de productie pentru spoturi video pentru online este compusa din 2-3 persoane, insa specializate.

Scenariu, intrebari si raspunsuri, detalii
Scrierea si finalizarea scenariului, citirea prealabila, pregatirea de versiuni ale scenariului, intrebari eventuale si raspunsurile adecvate, teste.

Liste si programe de productie
Listarea camerelor video, luminilor, necesarului de echipament elctric, sunet si audio, transport si echipament de suport, costrui si date de inchiriere de echipament, auto, locatii, etc., asigurari, proceduri legale, rezerve si backup, catering. Foarte important: testarea prealabila a echipamentului!

Pregatirea interpretilor / actorilor / figurantilor, repetitii, costume, machiaj
Repetitii cu interpretii / actorii, intrebari si raspunsuri, clarificari, garderoba si costume, recuzita, numere de telefon, programe personale, alergii sau cerinte speciale, etc.

Pre-productia pregatita cu atentie poate inlatura sau diminua oricare din problemele descrise mai sus si de cele mai multe ori ofera cele mai bune solutii pentru cele mai complicate situatii eventuale!

Daca este prima filmare, faceti-va timp sa vizitati locatiile si platoul cu intreaga echipa inainte de filmare si repetati – inregistrati cu telefonul eventual – si vedeti cum arata si suna. Testele ajuta intotdeauna.

Etapa 3. Productia
Aceasta e ziua cea mare! Este vremea sa filmam! Aceasta este etapa cu care toti incepatorii se grabesc sa porneasca. Dupa cum vedeti, aceasta este de fapt abia a 3-a etapa din cele sase.

video-production

Partea buna pentru dvs este insa ca sunteti pregatit si aveti temele facute! Etapele filmarii fiecarei scene sunt relativ similare, deci – daca este nevoie – aveti deja cadrul de baza pe care sa organizati fiecare detaliu al fiecarei scene.

In urmatoarele randuri voi prezenta detaliile unei productii de marime mica – medie, cu o echipa de 2-5 persoane, inclusiv dvs si 2-3 operatori la camera video.

Ziua filmarii: productia unui spot video promotional:

Dimineata: sosirea la locatie
Sa presupunem ca nu filmati acasa sau la propriul birou – in acest caz planificati-va sosirea la locatie devreme. Fie descarcati echipamentul (tot ce se poate, eliminand riscurile de furt, etc) cu o zi inainte sau impachetati si pregatiti totul pentru a fi transportat si incarcat / descarcat usor. Alimentati autovehiculele si alimentati-va si dvs – mancati ceva satios si care va tine satul cat mai mult. Planificati in asa fel incat sa ajungeti mai devreme la locatie cu cel putin o ora. Da, trebuie sa fiti deja acolo inaintea oricui pentru ca este show-ul dvs si trebuie sa fiti siguri ca totul este in ordine. Descarcati si despachetati cat de mult puteti, cu atentie sa aveti totul in preajma si sa nu fie furat sau distrus echipament. Incercati sa previzionati cat de bine puteti eventualele nevoi sau cerinte ale interpretilor sau echipei de filmare.

Liste de verificare: aranjarea platoului si procedurile de siguranta
Urmatorii care ajung pe platou sunt membrii echipei de filmare. Aveti deja pregatite copii de scenariu, liste de contacte, inventarul echipamentului, etc. Revedeti si recapitulati impreuna planul pentru intreaga zi. Verificati daca toata lumea are telefoanele celorlalti (sau statii de emisie/receptie), aveti pregatita trusa de prim-ajutor si verificati ca toata lumea stie unde se afla si cum se foloseste… Informati conditiile de lucru (ex stativele de lumini se folosesc doar asigurate cu saci de nisip, nu se joaca nimeni cu echipamentul de filmare – camera sau obiectivele, etc).

Personajele: interpreti / actori / figuratie
In timp ce echipa aranjeaza platoul si echipamentul, vor ajunge la locatie personajele spotului. Intalniti-va intr-un loc potrivit, de preferat in afara platoului, treceti in revista chestiuni de ultim moment, lamuriti orice neclaritati sau intrebari au personajele, in cele din urma faceti impreuna un tur al platoului. Daca aveti timp, faceti si cateva mici repetitii si ajutati-i sa se relaxeze. Iarasi, incercati sa preveniti orice nevoi / cerinte.

Test 1-2-3, doi-zece: nivelurile de sunet si teste de inregistrare audio
Partea audio face sau distruge o productie. Singura cale sa stiti daca functioneaza corect sau nu este sa testati. Testati din timp. Dvs sau sunetistul ati testat echipamentul cu o noapte inainte si fiecare ati vizitat locatia in pre-productie sa verificati daca este ok pentru audio. Dar trebuie iarasi testat. Microfoanele inregistreaza corect? Redarea este in regula? Bateriile si acumulatorii din microfoane sunt incarcate? Camera trage corect sunetul? Nivelurile audio sunt ok, sau distorsioneaza? Este vreun zgomot pe fundal? Testati, testati, testati!

Lumini. Interior / exterior, reglaje, alimentare, control
Lumina nu este niciodata distribuita egal. Daca filmati in exterior, cerul este senin sau noros? Fiecare situatie va avea propriile provocari. Lumina directa solara puternica va forma umbre aspre pe fete, cu ochi intunecati sau umbre mari sub nas sau barbie. Un cer noros poate face ca totul sa para difuz si plat, dar mai bine expus si un contrast mai putin aspru. In interior, feriti-va de ferestre daca folositi lumini de interior – lumina solara si cea de reflector au temperaturi diferite. Lumina “de zi” apare foarte albastrie fata de tungsten sau reflectoare de interior. Cel mai bine este sa folositi un singur tip de lumina. Alt sfat: nu filmati niciodata un personaj aflat in fata unei ferestre care da spre afara. Cititi si
Lumini: reglarea luminilor in 3 puncte aici.

Obiective. Operatii si reglaje la camera si trepiede
O filmare cu imagine frumoasa transmite atat de multe! Asigurati-va ca aveti acumulatorii camerei incarcati si picioarele trepiedului sunt fixate bine si cirect inainte sa le conectati. Verificati echilibrarea camerei si ca este setata corect pentru locatia de filmare (balans de alb, contrast, expunere, amplificare, framerate, etc). Verificati capul trepied daca functioneaza corect si lin si neaparat faceti cateva teste de imagine. Verificati inca o data dca inregistrarea este ok, atat video cat si audio!

Actiune! Motor!
Urmati planul pentru scena. Primele duble vor fi cele mai lungi – luati-le si ca pe teste de productie. Verificati vremea si incadrarea in program / timp. Succes!

Etapa 4. Post-Productia
Asamblarea si editarea. Aceasta este faza de “dupa” productie.

8-mixing

Se spune ca intotdeauna exista 3 versiuni ale fiecarei productii: prima este cea imaginata sau planificata, a doua este ceea ce ai filmat de fapt, iar a treia este ce rezulta din editare. Chiar daca produsul final nu este identic cu ce si-a imaginat in minte regizorul, mesajul principal ar trebui sa ramana prezent si sa transpara clar la editare:

Etapele editarii si post-productiei

  • importarea materialelor brute si conversia
  • back-up-ul materialelor brute
  • editarea video in ciorna / draft
  • vizionarea draftului cu clientul
  • adaugarea muzicii de fundal si / sau efectelor audio (coloana sonora)
  • adaugarea titlurilor si graficii
  • corectii de culoare si expunere
  • exportul fisierului video finit si incarcarea online

 

5. “Dati vorba-n sat!”
Odata ce spotul video este gata, este timpul sa il distribuiti si sa il promovati! Videomarketingul viral poate fi cel mai bun mijloc de a va impresiona clientii – deci nu va ajuta cu nimic sa lasati spotul sa lancezeasca prin cine stie ce colt de blog…

282784-youtube-youtube-on-tablet-kindle

Incarcati spotul pe YouTube si Vimeo, plus orice alt site cu suport video, atasati-l in blog sau pagina web proprie, organizati video podcasturi, folositi fluxuri RSS video si distribuiti-l tuturor cunoscutilor pe twitter, facebook s in campanii email. Cu cat mai multe vizionari are, cu atat mai usor si repede spotul va fi indexat de motoarele de cautare.

Cu cateva miscari potrivite de marketing online, spotul dvs video va fi primul lucru pe care-l vor vedea clientii cand cauta ceva legat de domeniul dvs de activitate pe motoarele de cautare – aceasta este de fapt ceea ce dorim cu adevarat!

Videomarketingul promotional a devenit una din cele mai eficiente cai de promovare si comunicare pentru afaceri si firme, atat la nivel B2B, cat si end-user. Folosirea unei echipe profesioniste de productie video nu doar vacreste calitatea materialului video, dar va asigura respectul cuvenit pentru afacerea dvs.!

One thought on “Cum se face un spot video promotional – in 5 pasi

  1. Pingback: Cum sa va creati propriul spot video cu un buget minimal | TEaM Target

Leave a comment