Cum sa va creati propriul spot video cu un buget minimal

Intr-un articol recent, explicam de ce videomarketingul a atins varsta maturitatii si de ce spoturile video au devenit unelte esentiale pentru orice afacere sau firma.

Unul din cele mai populare formate video este spotul explicativ.

Spotul explicativ dureaza de obicei in jur de 60-90 de secunde si explica / demosntreaza cum functioneaza sau se dezvolta afacerea / produsul dvs si ce anume face diferenta fata de competitie – sau, altfel spus, care este USP dvs. Mai jos este un exemplu de spot explicativ de la GoHoody:

Ce se intampla daca bugetul nu permite foarte multe?

Daca sunteti in situatia multor alte afaceri la inceput sau firme mici sau medii – costurile de productie pentru un astfel de spot video pur si simplu nu se inscriu in buget. Nu va lasati invinsi de acest aspect. Va oferim in continuare cateva sfaturi cu ajutorul carora veti putea crea propriul spot video explicativ, in cateva saptamani, cu un buget cu adevarat minimal.

Primul pas: scrieti scenariul

Un scenariu bine scris si construit sta la baza oricarui spot de succes. Alocati timp si atentie suficiente, concentrati-va si faceti acest prim pas corect.

Ca orice alt scenariu legat de vanzari si promovare, fiti siguri ca scenariul spotului video:

 • atrage si capteaza atentia spectatorului;
 • ofera explicatiile intr-un mod simplu si clar, usor de inteles;
 • angajeaza spectatorii la interactiune si actiune imediata.

Cu alte cuvinte, pastrati lucrurile simple si clare – propozitii scurte si concise, un ton personal atractiv si intotdeauna incheiati cu un CTA bine definit si clar. Incercati sa va incadrati intr-o durata redusa: studiile demonstreaza ca spectatorii isi pierd rabdarea dupa primele 30 de secunde – deci incercati sa va inscrieti in maxim 1 minut / cca 150 de cuvinte.

Formatul problema-vs-solutie este de obicei cea mai eficienta cale de a forma un scenariu bun. Ciorna dvs ar trebui sa fie ceva in genul acesta:

 1. prezentati o problema comuna sau o nevoie pe care o are de obicei clientul dvs
 2. explicati cum va reusi afacerea / produsul dvs sa rezolve acea problema sau va satisface acea nevoie
 3. incheiati cu un CTA clar: denumirea / numele afacerii sau produsului, mesajul de baza si invitatia la actiune imediata (sunati, vizitati, comandati, etc.).

Incercati sa scrieti scenariul in Google Docs, apoi distribuiti-l unui grup de persoane care impartasesc valorile si interesele afacerii dvs, sau chiar clienti fideli – si cereti-le sa comenteze si sa adauge propriile lor observatii – veti obtine avantajele si beneficiile unui focus grup, insa gratuit.

Pasul doi: inregistrati vocea

Odata ce aveti scenariul pregatit, este vremea sa inregistrati vocea naratorului. O voce narativa care suna profesionist are nevoie de:

 • un microfon decent
 • un spatiu inchis linistit, fara ecou

Daca vocea dvs credeti ca nu suna foarte bine, incercati sa “recrutati” un prieten sau pe cineva din familie. Oricum ar fi, nu uitati ca la final, partea audio va trebui mixata cu vizualul in softul de editare video.

Daca spotul dvs se bazeaza mai mult pe naratiune decat pe elementele vizuale, atunci ar fi mai bine sa utilizati o voce profesionista, chiar daca va “inghiti” mare parte din bugetul dvs.

Pasul trei: creati elementele vizuale

Inainte de va face lista cu elementele vizuale necesare, poate fi de mare ajutor conceperea unui storyboard scris care sa coincida cu scenariul pregatit la pasul unu. Cum se realizeaza fiecare scena in parte? Ce elemente vizuale pot transmite cel mai bine mesajul?

storyboard

De cele mai multe ori, elementele vizuale folosite in spoturile explicative profesioniste sunt dezvoltate cu softuri digitale de grafica – cum ar fi Illustrator de la Adobe, sau desenate artistic. Din pacate, nu toata lumea stie sa manipuleze un astfel de soft si nu toata lumea are asemenea talente la desen. Din fericire insa, exista cateva alternative demne de luat in seama:

 • Fotografii si spoturi video stock – exista librariile online de imagini, ca iStockPhoto sau Getty – care au disponibile mii de clipuri si imagini de tip royalty-free. Este adevarat ca fiecare secventa poate costa intre 5 si 50 de euro, dar in final veti putea gasi aproape tot ce aveti nevoie pentru un clip reusit.
 • Schite si scanner – daca dvs sau o cunostinta stie sa deseneze sau macar sa schiteze grafic la o calitate decenta, desenati fiecare scena, scanati si apoi decupati de pe fundal. Iata o reprezentare a uneu astfel de tehnici: Troopla Explained.
 • Inregistrare video live – in unele cazuri, prezentarea video live poate fi cea mai eficienta modalitate de a va prezenta pe dvs sau propria afacere. Daca aceasta este si situatia dvs, puteti folosi chiar si un telefon cu abilitati decente de inregistrare video (min 1280x720px) si filmati. Verificati si fiti siguri ca aveti lumina suficienta si corecta, vorbiti clar si tare si NU aveti deloc emotii.
 • Capturi de ecran – daca produsul sau serviciul oferit de dvs este un soft sau bazat pe web, puteti folosi cu destul succes un soft de captura video de ecran – ScreenFlow pt Mac si Camtasia sau Jing (gratuit) pt Windows PC. Cu oricare din aceste unelte puteti crea material video care arata serviciul sau produsul dvs in actiune.

Pasul patru: editarea materialului video

Voce, avem. Elemente vizuale, avem. Acum este timpul sa le asezam la un loc pe toate. In timpul fazei de editare, veti putea adauga o serie de detalii care sa animeze proiectul: tranzitii, efecte speciale si reglaje fine. Fata de softurile profesionale de editare video (Edius, VegasPro, After Effects sau Premiere Pro, FCP, etc) – care inseamna timp de invatare si exersare, plus costuri destul de mari de licentiere – exista desigur si alternative mai ieftine sau chiar gratuite:

Oricare dintre aceste optiuni sunt relativ usor de folosit, ofera tutoriale video destul de explicite si in cateva zile probabil veti resui sa le controlati destul de bine. Evident, gama de efecte sau detalii de editare va fi destul de redusa, dar in final veti reusi sa asamblati corect si decent elementele spotului.

Tehnici de editare comune:

 • Cut / Taiere – probabil veti face o multime de taieri – pentru a potrivi vizualul cu vocea. Cautati o pictograma care sa semene cu o foarfeca sau lama sau cutit in soft si folositi-o. Nu uitati ca aveti avantajul editarii digitale non-liniare – chiar daca taiati gresit, prea mult sau prea putin, softul va da posibilitatea sa reveniti la momentul anterior.
 • Transitions / Tranzitii – probabil veti dori sa adaugati efecte de tranzitie de la un segment taiat la altul, sau asupra titlurilor inserate pe video. Cele mai utilizate sunt de obicei dissolve si fade. Experimentati inainte, pana intelegeti ce face fiecare si care va place mai mult.
 • Adaugarea de text si titluri – daca doriti sa adaugati texte sau titluri, cautati pictograma aferenta, este de obicei marcata cu un T mare.

Pasul cinci: adaugati fundal si efecte (SFX) sonore

Cand ati ajuns cu editarea vizuala a clipului la o etapa calitativa multumitoare, adaugarea unui fundal audio si a catorva efecte sonore va fi un pas foarte usor de realizat. Din motive de copyright si drepturi de autor, nu veti putea stabili ca fundal melodia dvs preferata de pe iTunes, insa din fericire exista sute de librarii online de muzica RF. Verificati sa aveti toate drepturile de difuzare pe web a melodiei alese ca fundal – sa nu riscati ca spotul sa nu poata fi redat in unele tari sau catre o anumita audienta selectata.

Pentru efecte sonore, o alegere decenta este Freesound.org – de unde puteti descarca efecte individuale. Dupa ce ati selectat pista audio si efectele dorite, nu uitati sa ajustati sincronizarea intre video si sunet.

 • Sincronizarea fundalului muzical – aliniati pista audio fata de materialul video, si ajustati lungimea fata de durata totala a spotului;
 • Reglati volumul – cu siguranta nu veti dori ca muzica de fundal sa acopere vocea naratorului. Ajustati volumul fundalului pana la un nivel audibil placut si care sa nu devina instruziv;
 • Fade In / Fade Out – ajustati inceputul si finalul coloanei de fundal, va adauga cu siguranta o tusa placuta intregului material in final.

Pasul sase: publicati spotul video

Cele mai multe softuri de editare vor permite ajustarea parametrilor inainte de a efectua exportul catre formatul finit. Veti alege formatul fisierului, marimea si calitatea. Daca planuiti sa publicati materialul pe youtube, de exemplu, va fi foarte potrivit exportul in mp4, ideal in HD (1280×720 sau mai mare). In general, toate platformele video ofera informatii detaliate privind formatul optim pentru upload.

Odata ce ati terminat exportul in fisierul finit, incarcati spotul in playerull video si urmariti-l cu atentie – trebuie sa fiti siguri ca nu ati omis niciun detaliu si totul este asa cum a fost planificat inca de la scenariu. Daca totul este in regula, incarcati spotul pe platforma video aleasa: youtube, vimeo, dailymotion, etc. Adaugati – cu atentie sa nu faceti greseli de ortografie sau tastare:

 • un titlu bun si relevant – evident, brandul / marca dvs trebuie sa fie prezenta in titlu. Aici este bine sa introduceti si o afirmatie sau ideea de baza a mesajului stabilit in scenariu;
 • o descriere completa si clara – descrieti valoarea si beneficiile produsului / serviciului, fara a uita de valorile dorite si cautate de audienta dvs;
 • etichete (tags) – ganditi-va la tagurile video ca la cuvintele cheie din website. Ce cuvinte cheie va folosi publicul ca sa va gaseasca spotul?

Cand ati finalizat incarcarea, navigati la setarile spotului pentru a regla optiunile de incastrare. La youtube, de exemplu, le gasiti in submeniul share > embed.

youtube-embed-options

Dupa ce ajustati si selectati marimea si formatul dorit, pur si simplu copiati codul de incastrare, apoi il lipiti in sectiunea dorita de pe site.

De indata ce spotul este incarcat, puteti incepe sa analizati rezultatele si sa modificati mici detalii pentru a imbunatati rezultatele analitice.

Asta e tot! Una peste alta, teoretic, nu ar trebui sa cheltuiti mai mult de 1.000 de lei si cateva saptamani ca sa finalizati un proiect ca acesta.

 

Asteptam comentariile, intrebarile sau observatiile dvs - sunt oricand binevenite!

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s